کار در آلمان
آلمان، مقصد اول مهاجرت ایرانیان به اروپاست. وقتی بحثِ مهاجرت کاری باشد، بازهم ایرانیانِ زیادی کار در آلمان را به سایر کشورهای اروپایی ترجیح میدهند. این مطلب، صفر تا صد ِکار در آلمان است که در آن مطالب مختلفی، از مشاغل موردنیاز، قوانین و شرایطِ کار گرفته تا حقوق، بیمه، مالیات و کاریابی را بررسی میکنیم.
شرایط کار در آلمان
زمانی که کشوری را برای مهاجرت کاری انتخاب میکنید، مسلماً توجه به نرخ بیکاری آن کشور، حائز اهمیت است. آلمان، یکی از کشورهایی است که کمترین نرخ بیکاری را در اتحادیه اروپا داراست. نرخ بیکاری در آلمان در سال ۲۰۲۱، در ماه ژوئن ۵٫۷ درصد و بهطور متوسط ۳٫۷ درصد گزارش شده است.
که نشان میدهد افراد بیکار در این کشور، بسیار کم هستند و فرصتهای شغلی فراوانی برای افراد وجود دارد. کشور آلمان، هرساله فهرستی را به منظور جذب نیروی ماهر و متخصص با عنوان لیست مشاغل مورد نیاز آلمان منتشر میکند تا متخصصان جویای کار از سایر کشورها امکان کاریابی در آلمان را داشته باشند.
فرآیند درخواست کار در آلمان
برای درخواست کار در آلمان، مراحل زیر را طی کنید:
۲مدارک تحصیلی خود را معادلسازی کنید: داشتن مدرک تحصیلی برای بسیاری از مشاغل، میتواند جنبه مثبت داشته باشد و برای برخی مشاغل، حتی لازم است که صلاحیتهای حرفهای یا تحصیلی کشور شما در آلمان، به رسمیت شناخته شود.
۳به دنبال شغل باشید: لیست مشاغل موجود در آلمان و جزئیات مربوط به جای خالیهایی را که متخصصان بینالمللی بهدنبال آن هستند، جستجو کنید. اگر به شرکتهای خاصی علاقه دارید، بهطور مستقیم در وبسایتهای این شرکتها به دنبال کار باشید.
۴یک درخواست بنویسید: بهطور معمول، یک درخواست برای یک شرکت آلمانی، شامل CV و گواهینامهها ارسال کنید. اطمینان حاصل کنید که صلاحیتهای لازم برای شغل درخواستی را دارید و در نامه خود بر آنها تأکید کنید.
۵بیمه درمانی را دریافت کنید: بیمه درمانی در آلمان، از روز اول اقامت شما الزامی است.
روش های مهاجرت کاری به آلمان
اگر قصد مهاجرت کاری به آلمان را دارید، دو راه اصلی پیش روی شماست. اولین راه این است که از طریق ویزای جستجوی کار آلمان به این کشور رفته و کار پیدا کنید. روش دوم این است که قبل از سفر به آلمان، از طرف یک کارفرمای آلمانی پیشنهاد کاری دریافت کرده باشید.
۱- دریافت ویزای جستجوی کار در آلمان
ویزای جستجوی کار آلمان (job seeker) به متخصصان واجد شرایط خارج از کشور، اجازه میدهد تا به مدت شش ماه برای یافتن کار به آلمان بروند.
شرایط لازم برای دریافت ویزای جستجوی کار آلمان، عبارتند از:
- داشتن مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد از یکی از دانشگاههای آلمان یا مدرک معادل از کشورهای دیگر
- ۵ سال سابقه کاری مرتبط با مدرک تحصیلی
- ارائه بیمه درمانی برای طول کل اقامت خود در آلمان یا تا زمان دریافت مجوز کار
- اثبات تمکن مالی
- داشتن مدرک زبان آلمانی در حداقل سطح B1 (آزمون DSH یا Testdaf)
۲- دریافت جاب آفر آلمان
کسانیکه قبل از رفتن به کشور آلمان، از یک کارفرمای آلمانی پیشنهاد کاری دریافت کنند و یا قرارداد کاری داشته باشند، واجد شرایط دریافت ویزای کار آلمان از طریق اخذ جاب آفر آلمان میشوند.
افراد واجد شرایط برای دریافت ویزای کار آلمان، عبارتند از:
- محققانی با دانش فنی خاص
- نیروی انتقال درونشرکتی، بهویژه مدیران و افراد متخصص
اتباع کشورهای جهان سوم با مدرک دانشگاهی یا مدرک حرفهای غیردانشگاهی که شرایط ذکرشده در زیر را دارند:
- شخص متقاضی پیشنهاد شغلی مشخص داشته باشد.
- مدرک دانشگاهی و یا مدرک فنیحرفهای معتبر و مورد تایید کشور آلمان را داشته باشد.
- مسلط به زبان آلمانی باشد.
- در حرفهای که متقاضی میخواهد در آلمان کار کند، کمبود نیروی ماهر وجود داشته باشد.
دریافت بلوکارت برای کار در آلمان
کارت آبی یا بلوکارت، سندی است که جهت اجازه اقامت و کار در کشورهای اتحادیه اروپا، برای مدت ۴ سال یا کمتر، بسته به مدت قرارداد کار، صادر میشود. افراد خارجی که دارای تحصیلات عالی یا مدرک مشابه هستند، پس از یک سال کار در آلمان میتوانند واجد شرایط دریافت بلوکارت آلمان شوند.
شرایط دریافت کارت آبی آلمان
برای دریافت کارت آبی، شرایط زیر باید رعایت شود:
- فرد متقاضی باید فارغالتحصیل یک دانشگاه معتبر باشد که مدرک این دانشگاه مورد تایید کشور آلمان واقع شود.
- فرد متقاضی باید حداقل یک سال در کشور آلمان سابقه کاری داشته باشد و قرارداد کاری خود را ارائه دهد.
- حقوق دریافتی فرد متقاضی که با یک شرکت آلمانی قرارداد کار دارد، باید حداقل ۵۶۸۰۰ یورو در سال یا ۴۷۳۳ یورو در ماه باشد. اگر فرد، فارغالتحصیل یکی از رشتههایی باشد که کشور آلمان به آن نیازمند است مثل ریاضیات، علوم پایه، IT، مهندسی، پزشکی و… حقوق دریافتی چنین اشخاصی باید حداقل ۴۴۳۰۴ یورو در سال یا ۳۶۹۲ یورو در ماه باشد.
مدارک لازم برای دریافت کارت آبی آلمان
برای دریافت کارت آبی، باید اسناد زیر را ارائه دهید:
- گذرنامه معتبر
- عکس بیومتریک
- دیپلم آموزش عالی
- گزارش دیپلم از یک موسسه تأیید دیپلم خارجی مانند ZAB (تاییدیه ZAB آلمان)
- قرارداد کار یا پیشنهاد شغلی خاص
- درخواست اجازه اقامت
- درخواست مجوز کار
- تکمیل فرم با شرح محل کار
اجازه اقامت دائم با کارت آبی آلمان
دارنده کارت آبی میتواند اجازه اقامت دائم را بهدست آورد، مشروط بر اینکه یکی از شرایط زیر را دارا باشد:
- حداقل ۳۳ ماه در شغل مرتبط با تحصیلات خود، کار کرده و بیمه تامین اجتماعی را پرداخت کرده باشد.
- حداقل با ۲۱ ماه کار در شغل مرتبط با تحصیلات خود و پرداخت بیمه تامین اجتماعی، دارای تسلط به زبان آلمانی در سطح B1 باشد.
اسناد و مدارک مورد نیاز جهت شروع کار در آلمان
جهت اقدام و شروع کار در آلمان، یک کارمند جدید باید مدارک و اطلاعات زیر را ارائه دهد:
- اجازه کار در آلمان
- کارت تأمین اجتماعی
- شماره شناسایی مودیان مالیاتی (جهت پرداخت مالیات)
- کارت بیمه مراقبت
- گواهی ترخیص از محل کار قبلی
- جزئیات بانکی برای انتقال حقوق و دستمزد
- مدارک دیگر در صورت لزوم
این اسناد برای تأیید و بهدست آوردن اطلاعات دقیق لازم هستند. بهعنوان یک قاعده، کارفرما، نسخههایی از این اسناد را تهیه و اصل مدارک را به کارمند برمیگرداند.
روشهای کاریابی در کشور آلمان
به منظور پیدا کردن کار در آلمان برای مهاجرت شغلی یا جاب آفر آلمان، باید بدانید که شرکتهای آلمانی تبلیغات شغلی خود را در کجا قرار میدهند و چه فرصتهای شغلی در آلمان وجود دارد. مهمترین روشهای کاریابی در آلمان عبارتند از:
آژانس استخدام فدرال در آلمان
پیشنهادهای شغلی کارفرمایان آلمانی در اینترنت، در وبسایت آژانس استخدام فدرال (www.arbeitsagentur.de) ارسال میشود. وبسایت آژانس، به زبانهای آلمانی و انگلیسی در دسترس است و میتوانید برای پیدا کردن کار از آن استفاده کنید. علاوهبر این، هر فرد متقاضی کار میتواند در وبسایت آژانس کاریابی ثبتنام کرده و مشخصات و مهارتهای حرفهای خود را ثبت کند. شرکتها و همچنین آژانسها هنگام انتخاب پرسنل مناسب، به این پروفایلها مراجعه کرده و فرد مورد نظر خود را انتخاب میکنند.
آژانس کاریابی محلی در آلمان
وظیفه آژانسهای کاریابی محلی در آلمان، کمک به افراد برای یافتن شغل است. آژانسهای محلی در همه شهرهای بزرگ و کوچک آلمان شعبه دارند و تعداد آنها به قدری است که بتوانند جوابگوی هر نوع متقاضی باشند.
وبسایتهای تبادل نیروی کار آنلاین در آلمان
سایتهای تخصصی بسیاری در آلمان وجود دارند که شرکتها پیشنهادهای شغلی خود را در آنجا ارسال میکنند. ایجاد پروفایل و ثبت مشخصات شخصی و فنی در این سایتها میتواند به شما در یافتن کار کمک کند. از جمله مهمترین این سایتها عبارتند از:
- Stepstone
- Monster
- Meinestadt
- Jobware
- Heise Medien – IT Stellenmarkt
موتورهای جستجوی کار در آلمان
علاوهبر مبادلات آنلاین نیروی کار، وبسایتهای زیادی نیز وجود دارند که موتور جستجو در پایگاههای داده و سایتهایی با پیشنهاد شغل هستند. به عنوان یک قاعده، تبلیغ و ایجاد نمایه در این سایتها غیرممکن است. با اینحال، موتورهای جستجو فرصتی را برای جستجوی کار راحت در آلمان فراهم میکنند. از جمله موتورهای جستجوی کار در آلمان عبارتند از:
- Jobworld
- Kimeta
- Cesar
- Jobstairs
جستجوی کار در روزنامههای محلی آلمان
علاوهبر پیشنهادهای مناسب شغلی آنلاین، روزنامهها و مجلههای چاپ محلی نیز دارای بخش پیشنهادهای شغلی هستند. بسیاری از رسانههای چاپی، پیشنهادهای شغلی را در سایتهای خود در اینترنت هم کپی میکنند. بنابراین، گزینه خوب دیگر برای یافتن شغل، مشاهده تبلیغات در سایت روزنامههای محلی یا سایر رسانههای چاپی سنتی است.
جستجوی کار در آلمان به طور مستقیم در شرکتها
در آلمان معمول است که اگر به دنبال کار در یک منطقه یا صنعت خاص هستید، میتوانید مستقیماً با شرکتها تماس بگیرید تا بفهمید آیا آنها شغل مناسب شما را دارند یا خیر. جستجوی کار به طور مستقیم در شرکتها شامل مراحل زیر است:
- به دست آوردن لیستی از شرکتهای مناسب: شما باید لیستی از شرکتهای مناسب را متناسب با شهر و صنعت یا نوع شرکت پیدا کنید.
- مشاهده وبسایت شرکت: بسیاری از شرکتها در وبسایتهای رسمی خود، نحوه درخواست برای جستجوی کار را اعلام میکنند. در وبسایت شرکت، برای کسب اطلاعات به منوی “Job” یا “Karriere” بروید.
- نوشتن و ارسال درخواست به شرکت: اگر شرکت در حال حاضر شغل متناسب با شما را ارائه نمیدهد، میتوانید رزومه و نامه خود را به زبان آلمانی ارسال کنید تا در صورت نیاز به شغل درخواستی، با شما تماس بگیرند.
استفاده از رابطها و ارتباطات شخصی در آلمان
یکی دیگر از راههای یافتن شغل، رابطین شخصی است. به همه نزدیکان، آشنایان و دوستان خود اطلاع دهید که به دنبال کار هستید. شاید یکی از دوستان یا نزدیکان، جایی را سراغ داشته باشند که برای شما موقعیت شغلی خوبی از آب دربیاید. بنابراین تعامل با دیگران نیز در این مورد نقش بسزایی میتواند داشته باشد.
نمایشگاههای شغلی در آلمان
نمایشگاههای شغلی، به طور منظم در شهرهای مختلف آلمان برگزار میشوند و میتوانند در یافتن شغل به افراد کمک کنند. این نمایشگاهها، به شما امکان میدهند مستقیماً با کارفرمایان در ارتباط باشید و خود را به آنها معرفی کنید.
لیست مشاغل موردنیاز آلمان
به طور کلی، لیست مشاغل مورد نیاز و پرمتقاضی آلمان عبارتند از:
بخش | متوسط حقوق ماهانه |
---|---|
فناوری اطلاعات | ۳،۸۳۰ یورو |
خدمات بانکی | ۴،۱۴۰ یورو |
مخابرات | ۳،۳۶۰ یورو |
منابع انسانی | ۳،۶۰۰ یورو |
مهندسی | ۳،۲۲۰ یورو |
بازاریابی، تبلیغات، روابط عمومی | ۴،۲۷۰ یورو |
ساختوساز ، املاک و مستغلات | ۲،۲۴۰ یورو |
اخذ اقامت جهت کار در آلمان
شهروندان خارج از اتحادیه اروپا برای ورود به آلمان باید ویزای شینگن یا ملی داشته باشند و برای اقامت طولانیمدت در کشور، نیاز به اجازه اقامت دارند. اجازه اقامت، به خودی خود به شما اجازه کار در آلمان یا فعالیت تجاری را نمیدهد. فعالیت کاری فقط در صورتی امکانپذیر است که در مجوز اقامت به طور خاص تحت عنوان “اشتغال سودمند” یا “Erwerbstätigkeit gestattet” مشخص شده باشد. دو نوع اجازه اقامت در آلمان وجود دارد:
اجازه اقامت موقت در آلمان: تحت عنوان “Aufenthaltserlaubnis” شناخته میشود و معمولاً برای مدت ۳ سال، حق اقامت موقت در کشور آلمان را میدهد، اما در صورت ادامه کار، قابل تمدید است.
اجازه اقامت دائم در آلمان: این نوع از اجازه اقامت، تحت عنوان “Niederlassungserlaubnis” امکان اقامت نامحدود در کشور آلمان را فراهم میسازد. با اجازه اقامت دائم آلمان، فرد نه تنها میتواند در آلمان بماند و کار کند، بلکه به وی اجازه داده میشود تا در هر کشور اتحادیه اروپا، اجازه اقامت موقت را بهدست آورد. بعد از ۵ سال، از طریق ویزای جستجوی کار و جاب آفر و بهطور معمول، بعد از ۳ سال از طریق بلوکارت میتوان اقامت دائم آلمان را دریافت کرد.
حداقل دستمزد کار در آلمان
از اول ژانویه ۲۰۱۵، هم اتباع آلمانی و هم کارگران خارجی که از مرزها به آلمان فرستاده شدهاند، حداقل باید دستمزدی مطابق قانون کار بگیرند. از اول ژانویه ۲۰۲۱ به بعد، حداقل دستمزد در آلمان به ۹٫۵ یورو در ساعت و از ۱ ژوئیه ۲۰۲۱ به بعد، حداقل دستمزد به ۹٫۶ یورو در ساعت کارکرد ناخالص افزایش یافته است. از اول ژانویه ۲۰۲۲ به بعد، حداقل دستمزد به ۹٫۸۲ یورو در ساعت و از ۱ ژوئیه ۲۰۲۲ به بعد، حداقل درآمد به ۱۰٫۴۵ یورو در ساعت، خواهد رسید.
مالیات و هزینههای کار در آلمان
مالیات بر درآمد، مهمترین مالیاتی است که در آلمان جمعآوری میشود. این نوع مالیات در آلمان، بیشترین درآمد دولت را تشکیل میدهد و تقریباً در مورد همه افراد ازجمله کارمندان اعمال میشود. هفت نوع درآمد مختلف وجود دارد که شما باید در آلمان مالیات بر درآمد آنها را پرداخت کنید:
- کار خوداشتغالی
- استخدام
- مشاغل نهادهای تجاری
- کشاورزی و جنگلداری
- داراییهای سرمایهای
- اجاره دادن ملک
- و انواع دیگر درآمد که در قانون مالیات بر درآمد ذکر شده است، مانند، حقوق بازنشستگی.
از سال ۲۰۲۱، در صورت داشتن درآمد کمتر از ۹,۹۸۴ یورو برای افراد مجرد و ۱۹,۴۸۸ یورو برای افراد متاهل، مالیات بر درآمد تعلق نمیگیرد. در غیر این صورت، هرکسی که در آلمان زندگی میکند و درآمد کسب میکند، باید مالیات بر درآمد خود را پرداخت کند.
توجه داشته باشید که اگر اجازه اقامت آلمان را گرفتهاید، باید مالیات پرداخت کنید. میزان مالیات به میزان درآمد شما بستگی دارد. اصولاً هرچه بیشتر درآمد داشته باشید، باید مالیات بر درآمد بیشتری نیز بپردازید. شما میتوانید مالیات بر درآمد خود را توسط یک محاسبهگر مالیات آنلاین مانند brutto-netto-rechner.info محاسبه کنید.
سهم بیمه اجتماعی در آلمان در سال ۲۰۲۱
شما بهعنوان کارمند در آلمان مشمول پرداخت هزینههای تأمین اجتماعی خواهید شد. این هزینهها برای محافظت از شما در برابر هرگونه اتفاق غیرمنتظره مانند بیماری، تصادفات، بیکاری یا پیری است. معمولاً نیمی از هزینههای بیمههای اجتماعی توسط کارمند و نیمی توسط کارفرما پرداخت میشود. این بیمهها عبارتند از:
- بیمه بازنشستگی: ۱۸،۶ درصد از دستمزد ناخالص، بهصورت مشترک توسط کارمند و کارفرما برای بیمه بازنشستگی پرداخت میشود.
- بیمه بیکاری: ۲،۴ درصد از درآمد ناخالص، بهصورت مشترک توسط کارمند و کارفرما، برای این بیمه پرداخت میشود.
- بیمه درمانی: ۱۴،۶ درصد از دستمزد ناخالص، بصورت مشترک توسط کارمند و کارفرما برای بیمه درمانی پرداخت میشود تا برای هزینههای درمان در آلمان مشکلی وجود نداشته باشد.
- بیمه مراقبت: ۳،۰۵ درصد از درآمد ناخالص، بهصورت مشترک توسط کارمند و کارفرما برای بیمه مراقبت، پرداخت میشود. میزان بیمه مراقبت برای کارمندان دارای فرزند کاهش می یابد.
منابع
بدون دیدگاه