تحصیل پزشکی در ترکیه


تحصیل پزشکی در ترکیه

تحصیل پزشکی در ترکیه، شرایط ورود به رشته پزشکی و هزینه های تحصیل در این رشته در این مقاله مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. آیا مدارک پزشکی کشور ترکیه مورد تایید وزارت بهداشت ایران قرار می گیرد؟ هزینه تحصیل پزشکی در ترکیه حدودا به چه میزان می باشد؟ در این مقاله به تفصیل به این جزئیات خواهیم پرداخت و امیدواریم به تمامی نکات و سوالات شما پاسخ داده شود. سالانه دانشجویان فراوانی ترکیه را به عنوان مقصد تحصیل پزشکی انتخاب می کنند. تحصیل پزشکی در ترکیه از لحاظ هزینه بسیار مناسب می باشد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

 تحصیل  پزشکی در ترکیه و شرایط کلی

تحصیل در ترکیه ۶ سال به طول می انجامد:

  • آموزش پزشکی در ترکیه در سال‌های اول و دوم، مانند سایر کشورها، فقط بر پایه تدریس علوم پایه و به‌صورت تئوری است.
  • در سال سوم دانشجو به هر دو صورت تئوری و عملی با بیماری‌ها آشنا می‌شود.
  • سال چهارم و پنجم آموزش تنها به‌صورت عملی انجام می‌گیرد.
  • در سال ششم، که آخرین سال آموزش پزشکی محسوب می‌شود، دانشجویان همچون پزشک‌ها در بیمارستان‌های دانشگاه مشغول به‌کار و یادگیری می‌شوند. آن‌ها در سال ششم عملاً به‌عنوان یک پزشک در بیمارستان‌ها آموزش می‌بینند.

تحصیل پزشکی در ترکیه و آزمونهای ورودی

متقاضی برای تحصیل پزشکی در ترکیه باید در آزمون پذیرش دانشگاه قبول شود. برای تحقق این مهم دو نوع آزمون وجود دارد، آزمون YÖS و آزمون SAT. از آنجا که برخی از دانشگاه‌ها آزمون YÖS را می‌پذیرند و برخی دیگر آزمون SAT را قبول دارند، متقاضی باتوجه به نوع دانشگاه انتخابی خود باید در یکی از این آزمون‌ها شرکت کند.

آزمون YÖS

آزمون YÖS توسط دانشگاه‌های مختلف به‌صورت جداگانه برگزار می‌شود. به این ترتیب متقاضی دانشگاهی را که می‌خواهد در آن پزشکی بخواند انتخاب می‌کند، سپس در آزمون YÖS آن دانشگاه شرکت می‌کند. به‌عنوان مثال برای تحصیل در رشته پزشکی دانشگاه استانبول، متقاضی موظف به شرکت در آزمون YÖS  است.

آزمون SAT

تعداد شرکت کنندگان در آزمون SAT برای تحصیل پزشکی در ترکیه سالانه در حال افزایش است. این آزمون در مجموع در ۱۰۰۰ شعبه‌ سراسر جهان برگزار می‌شود. آزمون SAT نوعی ارزیابی برای دانشجویان ۱۸ سال به بالا است. همچنین یکی از پرکاربردترین آزمون‌ها برای تحصیل پزشکی در ترکیه است. برای تحصیل در رشته پزشکی در برخی از دانشگاه‌های ترکیه مثل دانشگاه قاضی یا آنکارا نمره SAT لازم است. قسمت اول این آزمون به سوالات هوش و زبان انگلیسی اختصاص دارد، در حالی که قسمت دوم برای سنجش اطلاعات علوم پایه است.

میانگین نمره این آزمون برای تحصیل در رشته پزشکی در ترکیه ۱۰۶۸ است. این نمره هر سال تغییر می‌کند. همچنین هرکدام از دانشگاه‌ها حداقل نمره‌ای را برای پذیرش دانشجو در رشته پزشکی مدنظر دارند. زمان خاصی برای شرکت در این آزمون وجود ندارد. زیرا هر دانشگاه این آزمون را در بازه زمانی مورد نظر خود برگزار می‌کنند.

TUS؛ آزمون ورودی تخصص پزشکی در ترکیه

پس از قبولی در آزمون‌های SAT یا YÖS و گذراندن دوران پزشکی عمومی، درصورتی که متقاضی بخواهد تخصص خود را در کشور ترکیه بگذراند، باید در آزمون TUS شرکت کند و نمره قبولی در این آزمون را کسب نماید. TUS آزمونی است که فقط دانشجویانی که قصد کسب تخصص پزشکی در ترکیه را دارند، در آن شرکت می‌کنند. این آزمون میزان دانش متقاضی را در مورد اطلاعات پزشکی عمومی مورد سنجش قرار می‌دهد.

آزمون تخصصی تحصیل پزشکی در ترکیه (TUS) در ماه‌های سپتامبر و آوریل (شهریور و فروردین) در آنکارا برگزار می‌شود و نتیجه معمولاً پس از حدود ۲۴ ساعت اعلام می‌شود، اگر دانشجویی بتواند۶۰ امتیاز از ۱۰۰ را بدست آورد، موفق به قبولی در تخصص پزشکی ترکیه می‌شود.

STS؛ آزمون معادل سازی مدارک پزشکی

آزمون STS به هدف معادل‌سازی مدارک پزشکی عمومی و دندانپزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین از این آزمون برای تعیین سطح متقاضی جهت ادامه تحصیل در رشته پزشکی و یا کار در ترکیه به‌عنوان یک پزشک استفاده می‌شود.آزمون STS برخلاف آزمون TUS که فقط مخصوص رشته پزشکی است برای معادل سازی رشته‌های دیگری مثل دبیری، داروسازی و غیره نیز کاربرد دارد.

تحصیل پزشکی در ترکیه و مدرک زبان

برای تحصیل پزشکی در ترکیه به زبان انگلیسی متقاضی باید یکی از مدارک PTE ،TOFEL و یا IELTS را ارائه دهد و یا در آزمون زبان دانشگاه مورد نظر نمره قبولی را کسب کند. همچنین اگر متقاضی قصد ادامه تحصیل به زبان ترکی را دارد، باید مدرک زبان ترکی مثل TÖMER را ارائه دهد و یا در آزمون زبان ترکی دانشگاه موردنظر نمره لازم را کسب کند.

 تحصیل پزشکی در ترکیه و شرط معدل

یکی از مهمترین مسائلی که می بایست به آن توجه نمایید، شرط معدل برای تحصیل پزشکی در ترکیه می باشد. شرط معدل برای تحصیل پزشکی در ترکیه متناسب با نوع دانشگاه انتخابی شما می باشد. در صورتی که دانشگاه های دولتی ترکیه را برای تحصیل انتخاب می کنید می بایست معدل شما حداقل 18 باشد یعنی معدل شما می بایست بالای 80 درصد از نمره دیپلم شما باشد. در صورتی که دانشگاه های خصوصی ترکیه را برای تحصیل انتخاب نموده اید، شرایط آسان تری برای شرط معدل برای تحصیل پزشکی در ترکیه وجود دارد و با معدل بسیار پایین تر حتی معدل 15 مجاز به ادامه تحصیل در دانشگاه های ترکیه می باشید.

 شرایط سنی برای تحصیل پزشکی در ترکیه

در مورد شرایط سنی تحصیل پزشکی در ترکیه بایست گفت که دانشگاه های ترکیه جهت تحصیل پزشکی هیچ گونه محدودیتی برای متقاضیان در نظر نگرفته اند و شرایط اصلی پذیرش متقاضیان بر اساس نمرات آزمون های SAT یا YOS می باشد. اما این نکته را باید در مورد شرایط سنی تحصیل پزشکی در ترکیه در نظر داشت که در صورتی که دو متقاضی با شرایط کاملا یکسان اما با شرایط سنی متفاوت برای تحصیل پزشکی در یکی از دانشگاه های ترکیه درخواست بدهند، قطعا شخصی که دارای سن کمتری می باشد، پذیرش خواهد شد. از این جهت توجه به شرایط سنی تحصیل پزشکی در ترکیه بسیار حائز اهمیت می باشد و بهتر است پس از آنکه میزان گپ تحصیلی شما بیشتر شود، برای ادامه تحصیل اقدام کنید.

تحصیل پزشکی در ترکیه و شرایط پذیرش

متقاضی برای ورود به دانشگاه‌های برتر ترکیه و تحصیل در رشته پزشکی ملزم به قبولی در آزمون ورودی است. آزمون‌های پذیرش پزشکی عمومی در همه شهرها برگزار می‌شود اما آزمون قبولی در دوره‌های تخصص پزشکی در این کشور، فقط در آنکارا برگزار می‌شود. شرایط پذیرش هریک از دانشگاه‌های پزشکی ترکیه با یکدیگر متفاوت است.

در جدول زیر شرایط پذیرش تعدادی از دانشگاه‌های پزشکی ترکیه را مشاهده کنید.

نام دانشگاه زبان تحصیل شهریه شرایط پذیرش
دانشگاه آنکارا ترکی/ انگلیسی ترکی: ۳۰۰۰۰ لیر ( ۳۸۱۰ دلار)
انگلیسی: ۴۵۰۰۰ لیر (۵۷۱۵ دلار)
شرکت در آزمون YOS حداقل امتیاز ۵۰
ارائه مدرک دبیرستان
شرکت در دوره آماده‌سازی
دانشگاه قاضی ترکی / انگلیسی ترکی : ۵۱۹۹۳.۲ لیر (۶۲۱۳ دلار)
انگلیسی: ۵۱۹۹۳.۲ لیر (۶۲۱۳ دلار)
شرکت در آزمون SAT : نمره کل : ۱۲۰۰/۱۶۰۰ | ۶۶۰/۸۰۰ ریاضی
معدل دیپلم دبیرستان و پیش‌دانشگاهی
برای رشته‌های پزشکی، دندان‌پزشکی و داروسازی: ۱۸
شرکت در دوره آماده‌سازی زبان انگلیسی
تافل : ۷۲-۷۹
آیلتس : ۶.۵-۶
Tomer: C۱
دانشگاه اوسکدار ترکی / انگلیسی انگلیسی: ۱۲۵۳۵۶/۷۳ لیر (۱۵۰۰۰ دلار)
ترکی:۱۱۶۹۹۹/۶۱ لیر (۱۴۰۰۰ دلار)
شرکت در آزمون ورودی دانشگاه (LYS)
ارائه مدرک دیپلم دبیرستان با حداقل معدل ۱۱ از ۲۰
ارائه مدرک زبان ترکی یا شرکت در دوره آماده سازی
ارائه سوابق تحصیلی

دانشگاه آنکارا، استانبول، باشکنت، کوچ، دانشگاه قاضی و دانشگاه حاجت تپه در لیست دانشگاه های مورد تایید وزارت بهداشت ایران برای سال ۲۰۲۳-۲۰۲۲ هستند.

مدارک لازم برای تحصیل در پزشکی ترکیه

هر دانشجو باید مدارک خاصی را برای پذیرش و تحصیل در ترکیه ارائه دهد ، مدارک لازم برای تحصیل پزشکی در ترکیه عبارتند از:

  • فرم درخواست پذیرش (تکمیل شده)
  • گواهی پایان آموزش متوسطه (دبیرستان)
  • اگر قصد تحصیل به زبان انگلیسی را دارید، ارائه مدرک زبان انگلیسی
  • داشتن توانایی مالی (هزینه زندگی دانشجویی در ترکیه و شهریه دانشگاه)
  • هزینه درخواست تحصیل پزشکی در ترکیه ۳۵ الی ۱۰۰ دلار است
  • ارائه مدرک قبولی در آزمون پذیرش

شرایط اخذ ویزای تحصیلی

پس از اخذ پذیرش در دانشگاه، زمان شرکت در کنکور پزشکی در ترکیه فرا می‌رسد. برای شرکت در این آزمون نیازمند اخذ ویزای تحصیلی ترکیه هستید. باید برخی مدارک را برای اخذ ویزای دانشجویی آماده کنید و با این مدارک به سفارت ترکیه در کشور مورد نظر خود بروید. مدارکی که باید به سفارت ترکیه برای اخذ ویزای تحصیلی ارائه دهید به شرح زیر است:

  • نامه پذیرش دانشگاه
  • تکمیل فرم درخواست ویزا از سفارت ترکیه
  • گذرنامه معتبر
  • پرداخت هزینه ویزا
  •  عکس

هزینه های تحصیل پزشکی در ترکیه

از مهمترین دغذغه های دانشجویان بین المللی هزینه دانشگاه پزشکی ترکیه می باشد. همانطور که می دانید در کشور ترکیه دو نوع دانشگاه وجود دارد: دانشگاه دولتی که زبان تدریس در آن ترکی است و دانشگاه خصوصی که زبان تدریس در آن انگلیسی می باشد. هزینه تحصیل پزشکی در ترکیه در این دو نوع دانشگاه بسیار تفاوت دارد. در واقع هزینه مناسب تحصیل در این کشور بسیاری از متقاضیان را به تحصیل پزشکی در ترکیه ترغیب کرده است. اما فقط کشور ترکیه نیست که این شرایط مناسب را دارد و امکان تحصیل در آلمان، اتریش، اسپانیا و فرانسه به صورت رایگان وجود دارد. قابل ذکر است که هزینه­ تحصیل پزشکی در ترکیه به زبان انگلیسی تفاوت چندانی با دیگر کشورها ندارد. یک راه حل معقول برای کاهش هزینه دانشگاه پزشکی ترکیه استفاده از بورسیه های متنوعی است که در این کشور برای دانشجویان بین المللی فراهم شده است، می باشد.

  • شهریه دانشگاه های دولتی پزشکی ترکیه

    متقاضیان برای ورود به دانشگاه های دولتی ترکیه نیازمند قبولی در آزمون های دانشگاه می باشند. طبیعتا قبولی در آزمون دانشگاه های دولتی بسیار سخت می باشد و رقابت شدیدی بین دانشجویان جهت این امر وجود دارد. دانشجویان بین المللی برای صرفه جویی در هزینه دانشگاه پزشکی ترکیه می توانند با شرکت و قبولی در آزمون YOS در دانشگاه های دولتی ترکیه مشغول به تحصیل شوند. در واقع هزینه مناسب تحصیل در این کشور بسیاری از متقاضیان را به تحصیل پزشکی در ترکیه ترغیب کرده است. شهریه دانشگاه های دولتی پزشکی ترکیه سالانه بین 240 الی 1,500 دلار است که نسبتا رایگان محسوب می شود.

  • هزینه تحصیل پزشکی در دانشگاه های خصوصی ترکیه

    با توجه به اینکه قبولی و رقابت در دانشگاه های دولتی ترکیه جهت تحصیل پرشکی بسیار سخت است، متفاضیان می توانند دانشگاه های خصوصی این کشور را برای تحصیل انتخاب نمایند. هزینه تحصیل پزشکی در دانشگاه های خصوصی ترکیه به طبع از دانشگاه های دولتی این کشور بیشتر می باشد ولی باز هم هزینه تحصیل پزشکی در دانشگاه های خصوصی ترکیه از دیگر کشورهای دنیا نظیر کانادا کمتر می باشد. دانشگاه های متنوعی با امکانات گوناگون برای تحصیل پزشکی در ترکیه وجود دارد که شهریه آن ها با یکدیگر متفاوت می باشد اما به طور کلی متوسط هزینه تحصیل پزشکی در دانشگاه های خصوصی ترکیه 10 الی 25 هزار دلار می باشد.

    تحصیل رایگان پزشکی در ترکیه

    در پروسه تحصیل پزشکی در ترکیه اگر شخص بتواند در آزمون YOS که آزمون دانشگاه های دولتی است قبول شود سالیانه حاکثر 1,500 دلار به دانشگاه می پردازد. اگر دانشجو بتواند 1 یا 2 سال اول خود را با نمرات عالی سپری کند می تواند از بورسیه تحصیلی ترکیه و کمک هزینه ها هم استفاده کند که در این حالت جدا از تحصیل رایگان، اگر به صورت پاره وقت هم کار کند می تواند تمامی هزینه های زندگی را هم تامین کند. عموما متقاضیان تحصیل پزشکی در ترکیه می توانند از این بورسیه ها و کمک هزینه ها استفاده کنند و از شرایط آن می توان به معدل دیپلم و فارغ التحصیلی دیپلم بالای 18 دارند و مهارت زبان اشاره کرد. این نکته برای متقاضیان تحصیل پزشکی در ترکیه می تواند مهم باشد که در سال های اخیر اکثر دانشگاه های دولتی خوابگاه را به صورت رایگان به دانشجویان خود ارائه می دهند که این موضوع باعث جذب بسیاری از دانشجویان بین المللی شده است که بتوانند برای تحصیل پزشکی در ترکیه اقدام کنند.

    بهترین دانشگاه‌ها برای تحصیل پزشکی در ترکیه

    • دانشگاه حاجت تپه (Hacettepe University)
    • دانشگاه استانبول (Istanbul University)
    • دانشگاه آنکارا (Ankara University)
    • دانشگاه کوچ (Koç University)

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *