تحصیل در خارج از کشور

تحصیل در خارج از کشور بیش از گذشته ذهن دانش‌آموزان و دانشجویان را درگیر کرده است. هر کسی با هر سطح معدلی در تلاش برای یافتن بهترین دانشگاه در رشته دلخواه در کشورهای خارجی است.

اما برای مهاجرت تحصیلی بهتر است قدم به قدم پیش بروید و با آگاهی کامل مقصد و دانشگاه خود را انتخاب کنید. در این مقاله قصد داریم راهنمای جامعی از تحصیل در خارج از کشور، بهترین دانشگاه‌های جهان، شرایط مورد نیاز برای مهاجرت، هزینه‌ها و هر آنچه که برای ادامه تحصیل در خارج به آن نیاز دارید را به شما ارائه کنیم.

 

دلایل تحصیل در خارج از کشور

در ایران دانشگاه‌های رده بالای زیادی وجود دارد که امکان تحصیل در رشته‌های متنوع را برای دانشجویان فراهم کرده است، اما ممکن است دانشجویان به دلایل مختلف مثل عدم قبولی در کنکور یا رفتن به دانشگاه‌هایی با رتبه بهتر و یافتن شغل با حقوق بالاتر بعد از فارغ‌التحصیلی، بخواهند برای ادامه تحصیل به خارج از کشور مهاجرت کنند.

وضعیت نامناسب اقتصادی، نبود فرصت شغلی کافی و درآمدهای پایین در کشور یکی دیگر از دلایل دانشجویان برای مهاجرت است. تحصیل در دانشگاه‌های برتر مزایای زیادی به همراه دارد. امکان استفاده از امکانات بیشتر، داشتن فرصت‌های شغلی بیشتر و بهتر و در نتیجه زندگی در سطح رفاه بالاتر می‌تواند هر کسی را برای مهاجرت تحصیلی وسوسه کند.

تحصیل در خارج از کشور با مدرک دیپلم

یکی از نکاتی که برای تحصیل در خارج از کشور با مدرک دیپلم باید بدانید، تعریف دقیق دیپلم است. دیپلم در همه جای دنیا به مدرکی اطلاق می‌شود که بعد از ۱۲ سال تحصیل دریافت می‌شود. یعنی مدرکی که در نظام قدیم ایران در سوم دبیرستان اعطا می‌شود، در خارج از کشور دیپلم محسوب نمی‌شود و باید مدرک پیش‌دانشگاهی ارائه شود.

اگر رشته‌های شما جزو رشته‌هایی است که فقط ۱۱ سال درس خوانده‌اید، برای ورود به دانشگاه در کشورهای خارجی باید یک سال هم درس بخوانید تا ۱۲ سال کامل شود. البته برخی از کشورها مثل انگلستان دیپلم ۱۱ ساله را نیز می‌پذیرند، اما برای ورود به دانشگاه، فرد باید برای اتمام سال دوازدهم از طریق دوره Foundation اقدام کند. برای ثبت نام در این دوره، متقاضی باید زیر ۲۱ سال باشد.

برای ادامه تحصیل در خارج مثل کشورهای آمریکا، کانادا، انگلستان و اکثر کشورهای اروپایی با مدرک دیپلم، شرایط سنی وجود دارد و فقط افراد زیر ۲۱ سال می‌توانند برای تحصیل در خارج با این مدرک اقدام کنند. گاهی برخی کشورها کمی ارفاق قائل می‌شوند .

سربازی و کارهای مرتبط با رشته را که فرد پس از دریافت دیپلم انجام داده است را نیز در نظر می‌گیرند و شانس ادامه تحصیل را به این افراد هم می‌دهند. برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی باید مدرک زبان خارجی هم داشته باشید. ممکن است این مدرک انگلیسی باشد یا زبان رسمی کشور مد نظر.

تحصیل در خارج از کشور با مدرک لیسانس

اگر می‌خواهید با مدرک لیسانس برای ادامه تحصیل در خارج از کشور اقدام کنید، باید ترجمه مدرک و ریز نمرات، معدل نسبتا خوب و مدرک زبان (نمره قابل قبول برای هر دانشگاه متفاوت است) را ارائه کنید. شرط سنی برای کارشناسی ارشد نسبت به کارشناسی اهمیت کمتری دارد، اما برای برخی از کشورها مهم است که برای توجیه گپ تحصیلی، مدارک و رزومه قابل قبولی را ارائه کنید.

برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در خارج از کشور شانس تحصیل رایگان را هم دارید. برخی از کشورها با ارائه بورسیه و فاند اقدام به جذب دانشجویانی با رزومه علمی پربار می‌کنند.

 

تحصیل در خارج از کشور با مدرک فوق لیسانس

اگر شما مدرک کارشناسی ارشد و رزومه علمی سطح بالایی دارید، شانس تحصیل در بهترین دانشگاه‌های دنیا چند برابر می‌شود. اولین کاری که برای اقدام به تحصیل در مقطع دکتری در خارج از کشور باید انجام دهید، پیدا کردن و مکاتبه با استاد راهنما یا سوپروایزر است.

بعد از تایید استاد راهنما، باید مدارکی از جمله مدرک زبان (معمولا نمرات نسبتا بالا)، معدل و رزومه علمی و کاری قوی، ترجمه مدرک کارشناسی ارشد و ریزنمرات و مقالات ISI یا چاپ‌شده در مجلات علمی معتبر را برای اپلای به دانشگاه مورد نظر آماده کنید.

برای مقطع دکتری نیز شانس زیادی برای دریافت بورسیه یا فاند دارید که می‌تواند همه یا بخشی از هزینه‌های تحصیل و زندگی شما را تامین کند. گرفتن فاند در مقطع دکتری بسیار راحت‌تر از سایر مقاطع است و از این رو شانس تحصیل رایگان  درخارج در مقطع دکتری بسیار بیشتر از کارشناسی ارشد یا کارشناسی است.

تحصیل پزشکی در خارج از کشور

پزشکی رشته رویایی تقریبا هر کسی است که وارد رشته تجربی می‌شود. تحصیل در این رشته پردرآمد در خارج از کشور و در دانشگاه‌های معتبر نفش بسزایی در آینده شغلی و سطح درآمدتان داشته باشد.

این روزها که تعداد متقاضیان تحصیل پزشکی در خارج از کشور زیاد شده است، وزارت علوم نیز سخت‌گیری بیشتری نسبت به مدارک صادرشده از دانشگاه‌های خارجی نشان می‌دهد. پس قبل از اقدام به مهاجرت تحصیلی، حتما اطمینان حاصل کنید که دانشگاه مد نظر شما مورد تایید وزارت علوم باشد.

محدودیت سنی برای پذیرش در رشته پزشکی در خارج از کشور حاکم است و معمولا افراد بالای ۲۲ سال مجاز به تحصیل نیستند. معدل بالای دیپلم و داشتن مدرک زبان با نمره بالا شانس شما را برای پذیرش افزایش می‌دهد. برخی از دانشگاه‌ها توصیه‌نامه از معلمان دوران دبیرستان را نیز می‌خواهند.

در کشورهای غربی و دانشگاه‌های معتبر رشته پزشکی به زبان انگلیسی تدریس می‌شود و نیاز به مدرک زبان انگلیسی دارید. اما هستند برخی از کشورها که باید مدرک زبان رسمی آن کشور در سطح C1 را اخذ کنید تا بتوانید در رشته پزشکی درس بخوانید.

این را هم در نظر بگیرید که در صورت تحصیل به زبان رسمی آن کشور، ممکن است امکان تحصیل رایگان نیز برای شما فراهم شود (البته تعداد چنین دانشگاه‌هایی کم است).

اکثر کشورها مثل آلمان و اتریش آزمون ورودی برای جذب دانشجو در رشته پزشکی برگزار می‌کنند. برخی از کشورها نیز مثل کانادا، دوره‌ای ۴ ساله در نظر گرفته‌اند که دانشجو پس از اتمام دوره و قبولی در آزمون ورودی، اجازه تحصیل در رشته اصلی را به شما می‌دهد.

در جایی مثل انگلیس و آمریکا از متقاضیان آزمون ورودی نمی‌گیرند. اما این افراد باید A Level را با موفقیت پشت سر بگذارند و حد نصاب نمره را در دروسی ازجمله زیست‌شناسی و شیمی را کسب کنند و سپس مجاز به ادامه تحصیل در رشته پزشکی شوند.

طول دوره پزشکی در کشورهای مختلف متفاوت است و به‌طور متوسط ۵ الی ۷ سال برآورد شده است. در جایی مثل فرانسه طول این دوره ۹ سال است و بعد از آن، شما می‌توانید فعالیت خود را مستقیما به‌عنوان متخصص آغاز کنید.

پزشکی و زیرشاخه‌های آن یکی از پرهزینه‌‌ترین رشته‌های تحصیلی است و در اکثر کشورها نمی‌توان با بورسیه یا به شکل رایگان در این رشته تحصیل کرد. پس باید حتما از تمکن مالی برخوردار باشید تا به شما اجازه تحصیل در پزشکی را بدهند.

در کشورهایی مثل انگلیس، آمریکا، کانادا و استرالیا هزینه تحصیل پزشکی به‌طور متوسط ۲۰ هزار یورو در سال است. برای تحصیل ارزان‌تر می‌توانید ترکیه، مجارستان و جمهوری چک را انتخاب کنید که هزینه تحصیل در آن‌ها به زبان انگلیسی بین ۱۰ الی ۲۰ هزار یورو تخمین زده شده است. علاوه بر هزینه تحصیل، باید هزینه‌های زندگی در کشور مقصد را نیز در نظر بگیرید.

 

بهترین کشور برای تحصیل رایگان

تحصیل رایگان در مقاطع عالی رویای هر دانشجویی است.  اما چنین امری در هر کشوری برای دانشجویان خارجی امکان‌پذیر نیست. بنابراین بهتر است بهترین کشور برای تحصیل رایگان را پیدا کنید و هزینه‌های مهاجرت تحصیلی خود را به حداقل برسانید.

برخی از کشورها بیش از سایر نقاط جهان امکان تحصیل رایگان را در اختیار دانشجویان بین‌المللی قرار می‌دهند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

آلمان در بالای فهرست ما قرار دارد. تقریبا در تمامی دانشگاه‌های دولتی این کشور تحصیل رایگان است. تنها هزینه‌ای که دانشجویان باید پرداخت کنند، هزینه‌های اداری است که در مقایسه با شهریه‌های دانشگاه‌های کشور خودمان بسیار ناچیز است.

معمولا دروس به زبان انگلیسی تدریس می‌شود و این باعث شده که دانشجویان بین‌المللی تمایل زیادی برای ادامه تحصیل در آلمان داشته باشند.

  • ۲. نروژ

در نروژ نیز لازم نیست برای ادامه تحصیل حتی یک دلار هزینه کنید. چون دولت هزینه آموزش را از طریق مالیات شهروندان تامین می‌کند. تنها مشکلی که وجود دارد این است که دانشگاه‌های برتر این کشور دروس را به زبان نروژی ارائه می‌کنند. به همین دلیل باید برای تحصیل رایگان در نروژ باید به زبان نروژی مسلط باشید.

  • ۳. اتریش

هزینه تحصیل در اتریش بسیار کم است. دانشجویان بین‌المللی تنها باید هزینه ثبت نام را بپردازند.

  • ۴. فنلاند

دانشجویان بین‌المللی در فنلاند می‌توانند به‌صورت رایگان (به‌خصوص در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری) تحصیل کنند.

  • ۵. جمهوری چک

حدود ۳۷ میلیون دانشجوی بین‌المللی در این کشور مشغول به تحصیل هستند. درست است که در اکثر دانشگاه‌های این کشور دروس به زبان چک ارائه می‌شود، اما دانشگاه‌های برتر آن دروس را به زبان انگلیسی نیز ارائه می‌کنند.

  • ۶. فرانسه

فرانسه کشوری زیبا با دانشگاه‌هایی در سطح جهانی است. تقریبا در تمامی دانشگاه‌های دولتی این کشور تحصیل برای دانشجویان بین‌المللی رایگان است.

  • ۷. بلژیک

برای تحصیل در بلژیک کافی است مبلغ ناچیزی را به‌عنوان شهریه بپردازید و از این رو هزینه زیادی به شما و خانواده‌تان تحمیل نمی‌شود.

یونان کشوری با تاریخ غنی و سیستم آموزش سطح بالا است. اکثر دروس در دانشگاه‌های این کشور به زبان انگلیسی ارائه می‌شود. هزینه تحصیل در یونان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری بسیار ناچیز است و می‌تواند در فهرست مقاصد کم‌هزینه برای مهاجرت تحصیلی قرار بگیرد.

  • ۹. اسپانیا

شهریه دانشگاه‌های اسپانیا نیز در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی و غربی بسیار کم است. اینجا می‌توانید با هزینه کم در دانشگاه‌هایی با امکانات خوب و سطح علمی بالا تحصیل کنید.

هزینه تحصیل در خارج از کشور

در بخش‌های قبلی مقاله در مورد بورسیه‌ها و کشورهایی که امکان تحصیل رایگان برای دانشجویان بین‌المللی را فراهم می‌کنند، اطلاعات کلی کسب کردید. حال اگر موفق به تحصیل رایگان در خارج از کشور نشدید، باید هزینه‌های تحصیل خود را پرداخت کنید.

شهریه دانشگاه را می‌توان اصلی‌ترین بخش هزینه‌های مهاجرت تحصیلی به‌شمار آورد. شهریه‌ها بسته به کشور، دانشگاه، رشته و همچنین مقطع تحصیلی متفاوت است و معمولا ۲ الی ۴ برابر هزینه‌ای است که دانشجویان همان کشور باید بپردازند. هزینه‌های جانبی دیگری از جمله خرید کتاب، کارهای تحقیقاتی و پژوهشی و همچنین امور اداری را نیز باید در نظر بگیرید.

شهریه دانشگاه‌ها معمولا از ۱۰ الی ۳۰ هزار دلار متغیر است، اما این رقم دقیق نیست. بهتر است برای کسب اطلاعات دقیق از هزینه تحصیل در خارج، به وب‌سایت دانشگاه مورد نظر مراجعه و هزینه‌های تحصیل در مقطع درخواستی را بررسی کنید.

هزینه‌های زندگی نیز معمولا بین ۱۰۰۰ تا ۲۵۰۰ یورو در هر ماه تخمین زده می‌شود که این امر می‌تواند بسته به نوع زندگی هر فرد متفاوت باشد.

شرایط ادامه تحصیل و کار خارج از کشور برای دانشجویان

کمتر کسی بعد از اتمام تحصیلات برای کار و زندگی به کشور بازمی‌گردد. هدف افرادی که می‌خواهند مهاجرت تحصیلی کنند، رفتن به کشور مقصد، تحصیل، پیدا کردن کار و در نهایت اخذ اقامت و تابعیت آن کشور است.

پس اگر شما هم چنین هدفی دارید، بهتر است قبل از تصمیم به مهاجرت، در مورد بازار کاری رشته خود و شرایط کشور مقصد در مورد کار پس از اتمام تحصیلات اطلاعات کامل کسب کنید. برخی از کشورها بعد از اتمام تحصیلات به دانشجویان اجازه کار نمی‌دهند و دانشجو مجبور است یا به کشور خود برگردد یا به کشور دیگری مهاجرت کند.

در اکثر نقاط جهان مدت زمان مشخص و محدودی (حدودا بین ۶ ماه الی ۱ سال) را بعد از فارغ‌التحصیلی برای دانشجویان خارجی تعیین می‌کنند تا بتوانند کار پیدا کنند و جذب بازار کار آن کشور شوند. به‌طور کلی بعد از ۵ سال کار، می‌توان اقامت دائم و بعد از ۶ الی ۱۰ سال تابعیت کشور مقصد را اخذ کرد.

پیدا کردن کار در کشورهایی که نرخ بیکاری آن پایین است، راحت‌تر است. پس هنگام انتخاب کشور مقصد برای ادامه تحصیل، به این نکته نیز حتما توجه کنید. چون برخی کشورها به دلیل بالا بودن نرخ بیکاری، به دانشجویان و نیروی کار خارجی نه اقامت دائم می‌دهد و نه تابعیت. پس بهتر است عمر خود را در کشوری صرف کنید که در نهایت بتوانید به هدف خود برسید.

کشورهایی که حدودا بعد از ۵ سال کار به شما اقامت دائم می‌دهند، عبارتند از:

مدارک مورد نیاز اخذ ویزای تحصیلی در خارج از کشور

برای ادامه تحصیل در خارج از کشور باید مدارکی را جهت ارائه به دانشگاه آماده کنید. در ادامه فهرستی از مدارکی که به‌طور عمومی برای اخذ ویزای تحصیلی نیاز است را ارائه می‌کنیم:

  • ۱۲ قطعه عکس ۴×۳ رنگی پاسپورتی
  • پاسپورت معتبر که حداقل ۶ ماه از اعتبار آن باقی مانده است
  • اثبات تمکن مالی (ترجمه سند ملکی والدین یا اسپانسر و گواهی موجودی حساب بانکی والدین یا اسپانسر، حداقل معادل هزینه‌های سال اول)
  • گواهی اشتغال به کار والدین یا اسپانسر
  • گواهی سلامت جسمی و روانی دانشجو
  • ترجمه گواهی آخرین مدرک تحصیلی و ریزنمرات که توسط وزارت دادگستری و امور خارجه و در صورت نیاز توسط سفارت کشور مقصد تایید شده باشد
  • داشتن مدرک زبان (انگلیسی یا زبان رسمی کشور مقصد) مثل تافل یا آیتلس
  • ترجمه شناسنامه در صورت نیاز
  • رزومه شخصی یا همان CV که شامل سوابق تحصیلی، علمی، تحقیقاتی، ورزشی و شغلی می‌شود
  • توصیه‌نامه از طرف ۳ استاد محل تحصیل قبلی دانشجو برای متقاضیان مقطع کارشناسی ارشد
  • ارائه پروپوزال تحقیقاتی برای متقاضیان دوره دکتری
  • ترجمه تز
  • تحقیقات و ترجمه سرفصل‌های آن
  • مقالات چاپ‌شده در مجلات داخلی و خارجی
  • سوابق شغلی مرتبط با رشته تحصیلی ازجمله تدریس در دانشگاه
  • در برخی موارد قبولی در مصاحبه سفارت کشور مقصد ازجمله آمریکا
  • کارت پایان خدمت یا معافیت سربازی ازجمله معافیت تحصیلی (در مقاطع بالاتر از لیسانس) جهت اجازه خروج از کشور برای آقایان

مواردی که اینجا ذکر کردیم، شرایط عمومی برای اخذ ویزای تحصیلی است. بهتر است برای کسب اطلاعات دقیق از تمامی شرایط مورد نیاز کشور و دانشگاه مورد نظر،با موسسه مهاجرتی ویزاتیک تماس بگیرید

5/5 - (1 امتیاز)

5 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *