ویزای شنگن


ویزای شنگن

شنگن در اصطلاح به منطقه‌ای در اروپا اطلاق می‌شود که ۲۶ کشور حاضر در آن نیاز به پاسپورت و باقی محدودیت‌های مرزی برای تردد اتباع خود را حذف کرده و از این جهت به منزله کشوری واحد به شمار می‌آیند. کشورهای عضو منطقه شینگن هر اندازه در قبال اتباع خود و عبور مرور مرزی آنها سهل می‌گیرند، در قبال اتباع کشورهایی که برای ورود به این حوزه نیاز به ویزا دارند، سخت‌گیر هستند. بر همین اساس، با توجه به این که کشورهای مطرح اروپایی زیادی به عضویت این منطقه درآمده‌اند، ویزای شنگن از ارزش و اعتبار بالایی در سراسر دنیا برخوردار است.

 شنگن یا شینگن چیست؟

اگرچه شینگن اصطلاحی رایج در ایران است، اما در واقع تلفظ درست آن شنگن Schengen zone است و کشورهای اتریش، بلژیک، جمهوری چک، دانمارک، استونی، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، مجارستان، ایسلند، ایتالیا، لتونی، لیتوانی، لوکزامبورگ، مالت، هلند، نروژ، لهستان، پرتغال، اسلواکی، اسلوونی، اسپانیا، سوئد، سوئیس و لیختن اشتاین را که ۲۶ کشور عضو پیمان شنگن هستند را در خود جای داده است.

این منطقه که در وب‌سایت schengenvisainfo از آن با عناوینی هم‌چون بزرگترین منطقه بدون نیاز به پاسپورت جهان یاد شده ‌است، در سال ۱۹۸۵ در کشور لوکزامبورگ طی یک قرارداد بین‌المللی به وجود آمد.

بر اساس این پیمان، ۲۲ کشور عضو اتحادیه اروپا و ۴ کشور عضو انجمن تجارت آزاد اروپا (EFTA) که محدوده‌ای به مساحت ۴،۳۰۰،۰۰۰ کیلومتر مربع و جمعیتی ۴۲۰ میلیون نفری را در بر می‌گیرند، به عنوان مجموعه‌ای واحد عمل می‌کنند.

قرارداد شنگن Schengen نام خود را از دهکده‌ای به همین نام در لوکزامبورگ قرض گرفته است جایی که مرز این کشور با آلمان و فرانسه تلاقی می‌کند.در حال حاضر محدوده شنگن جزو مقاصد توریستی بسیار محبوب در دنیا است و سالانه تعداد زیادی از گردشگران از سراسر دنیا و خصوصاً کشورهای اروپایی همسایه به این حوزه دیدنی و جذاب سفر می‌کنند.

بنابر اطلاعات به روز‌رسانی‌شده وب‌سایت schengenvisainfo، کشورهای زیر برای ورود به حوزه شینگن نیاز به دریافت ویزا دارند:

کشورهای عضو شنگن​

26 کشور در لیست کشورهای شینگن حضور دارند. 22 کشور از این لیست عضو اتحادیه اروپا هستند و 4 کشور یعنی ایسلند، نروژ، سوئیس و لیختن‌اشتاین هم جزء اتحادیه اروپا نیستند اما در لیست کشورهای عضو شنگن حضور دارند.

در زیر می‌توانید لیست کشورهای شینگن را مشاهده کنید:

کشورهای عضو شنگن
اتریش بلژیک چک دانمارک
استونی فنلاند فرانسه سوئد
آلمان یونان مجارستان ایسلند
ایتالیا مالت لیتونی لیتوانی
لوکزامبورگ هلند نروژ لهستان
پرتغال اسلواکی اسلوونی اسپانیا
لیختن‌شتاین سوئیس

انواع ویزای شنگن

در ادامه با انواع مختلف ویزا شنگن و ضوابط متعدد آن‌ها می‌پردازیم. این ویزا به ۳ دسته کلی تقسیم بندی می‌شوند:

  •  ویزای اتحادیه شنگن یا (UNIFORM SCHENGEN VISA (USV

ویزای USV در واقع همان ویزای گردشگری اروپا یا ویزای توریستی شنگن می باشد که با آن می توان به کشورهای عضو این منطقه به مدت ۹۰ روز در هر شش ماه وارد شد. زمان اعتبار اقامت به محدوده شنگن از زمان اولین ورود حساب می شود. ویزای شنگن به ویزاهای A, B, C تقسیم می‌شوند:

  • ویزای شنگن نوع A

این نوع ویزا یا Airport Transit Visa، ویزای ترانزیت فرودگاهی می باشد که توسط آن مسافر می تواند در یکی از فرودگاه‌های محدوده شنگن پرواز خود را به مقصد کشور دیگری که خارج از محدوده شنگن اروپایی است تغییر دهد. به این معنا که این ویزا فقط در فرودگاه‌های کشورهای این منطقه  معتبر می باشد و فرد اجازه خروج از فرودگاه را به هیچ وجه ندارد. بنابراین صاحب ویزا نوع A یا ویزای ترانزیت برای توقف و انتظار تعویض پرواز خود در محدوده ترانزیت فرودگاهی مجاز است.

اگر نیاز به ویزا جهت عبور از بیش از یک فرودگاه در محدوده شنگن داشتید، نمی توانید از ویزای نوع A استفاده کنید. باید برای اخذ ویزای شنگن نرمال نوع C اقدام نمائید. زیرا پرواز بیش از یک بار در محدوده شنگن، جزو پروازهای داخلی این حوزه به حساب می آید و نیازمند دریافت ویزای نوع C می باشد.

برای تعویض پرواز خود از یک فرودگاه به فرودگاه دیگر در حوزه شنگن باز هم واجد شرایط دریافت ویزای ترانزیت شینگن نخواهید بود و باید برای دریافت ویزای نوع C اقدام بفرمائید.

اگر فرد متقاضی دارای شرایط زیر باشد، نیازی به دریافت ویزای ترانزیت نخواهد داشت:

    • عضو پرسنل پرواز تحت قرارداد کنوانسیون شیکاگو در هواپیمایی بین‌المللی.
    • دارنده مجوز اقامت معتبر صادر شده از شهرداری آندورا، کانادا، ژاپن، جمهوری سن مارینو و یا ایالات متحده آمریکا یا حوزه شنگن، اتحادیه اروپا و مناطق اقتصادی EU و EEA.
    • شهروند سوئیس و یا عضوی از خانواده اتحادیه اروپا EU ،EEA.
    • دارنده ویزای دارای اعتبار حوزه شنگن، اتحادیه اروپا و مناطق اقتصادی اروپا، کانادا، ژاپن و یا آمریکا.
    • دارانده پاسپورت دیپلماتیک.
  • ویزای شنگن نوع B

ویزا نوع B در زمینه حمل و نقل و ترانزیت کاربرد دارد؛ در واقع نوعی ویزای ترانزیتی می باشد که به همراه پاسپورت، فرد دارنده می تواند حداکثر ۵ روز از طریق خودرو و یا قطار از چند کشور محدوده شنگن عبور کند و به کشوری در خارج از این حوزه برود. در موارد خاصی ممکن است  ادامه سفر شما از طریق قطار و یا هواپیمای فردا صبح باشد و شما مجبور به اقامت شب در هتل باشید؛ بنابراین نیازمند ترک محدوده ترانزیت بین‌المللی و ورود به محدوده شنگن هستید و به ویزای ترانزیت نیاز خواهید داشت.

  • ویزای شنگن نوع C

این نوع ویزا برای سفرهای کوتاه مدت به حوزه شنگن می باشد. از این رو فرد می تواند برای اهدافی نظیر رویداد ورزشی، رویداد فرهنگی، گردشگری و بازدید از آشنایان خود در کشورهای عضو این ویزا را دریافت کند. بنابراین ویزای نوع C با توجه به شرایط متقاضی به ۳ دسته تقسیم می‌شود:

    • ویزای سینگل شنگن یا ویزای یک بار ورود (SINGLE-ENTRY)

      با ویزای سینگل می توانید تنها یک بار به یکی از کشورهای این حوزه ورود داشته باشید. یعنی پس از خروج از آن کشور، اعتبار ویزای فرد فارغ از پایان رسیدن زمان آن، منقضی می شود. ویزای سینگل شنگن معمولاً با برچسب ویزا یا نوشته ای مانند Number of Entries 1 نمایش داده می شود.

    • ویزای دوبار ورود شینگن (DOUBLE-ENTRY)

      این ویزا در بسیاری از موارد دارای الزامات مشابهی با ویزای یک ‌بار ورود می باشد. تنها تفاوت این است که فرد دارنده این ویزا می تواند در بازه 180 روزه و تا زمان اعتبار ویزا دو بار به کشورهای منطقه شنگن وارد شود. محدودیت‌های زمانی نیز برای این فرصت ۲ بار ورود می باشد. ویزای دوبار ورود معمولاً با برچسب ویزا یا نوشته ای مانند Number of Entries 2 نمایش داده می شود.

    • ویزای مولتی شنگن یا ویزای چند بار ورود (MULTIPLE-ENTRY)

      دارندگان ویزای مولتی شنگن به فرد اجازه می‌دهد تا بتواند بدون محدودیت و به دفعات به کشورهای حوزه شینگن وارد شوند و آن را ترک کنند. محدودیت این ویزا فقط بازه زمانی آن می باشد. در واقع این ویزا مجوزی برای اقامت و تردد در منطقه شنگن را به مدت حداکثر ۹۰ روز به ازای هر ۶ ماه از سال می باشد. این محدوده زمانی با ورود دارنده ویزا به کشورهای این حوزه محاسبه می شود. ویزای مولتی شنگن معمولاً با برچسب ویزا یا نوشته ای مانند Number of Entries MULT نمایش داده می شود.

  •  ویزای اعتباری منطقه محدود یا (LIMITED TERRITORIAL VALIDITY VISA (LTV

ویزای LTV شینگن، ویزای موقتی می باشد که در شرایط خاصی مانند پناهندگانی که بدون مدارک معتبر وارد منطقه شنگن شده‌اند صادر می‌شود. مسافر میتواند توسط این ویزا در محدوده های مشخصی از منطقه شنگن سفر کند. با الصاق ویزای منطقه ای در پاسپورت مسافر تنها مجاز است تا به همان کشوری که از آن ویزا دریافت کرده‌ یا در چند کشور محدود دیگر ناحیه شنگن که در زمان اخذ ویزا مشخص شده تردد کند. از این رو مسافر حق ندارد به مناطق دیگر سفر کند. زمان این نوع از ویزا بر اساس شرایط متقاضی متغیر است و می تواند به شکل ویزای ترانزیت و یا ویزای کوتاه‌‎مدت برای فرد متقاضی صادر گردد.

  •  ویزای شنگن نوع D، ویزای ملی یا NATIONAL VISA

این نوع ویزا برای افرادی صادر می شود که با هدف و زمان مشخصی مانند اهداف کاری، تحصیلی و یا اقامت دائم قصد سفر به محدوده شنگن را دارند. به عبارتی، ویزای ملی شنگن برای افرادی صادر می شود که برای بیزینس، تحصیل و یا برای مدت زمانی طولانی نیاز به اقامت در یکی از کشورهای اروپایی را دارند و پس از طی زمان مشخصی، به کشور خود باز می گردند.

این نوع ویزا می تواند به صورت یک بار ورود یا چند بار ورود صادر شود. پس از پایان مدت اعتبار آن نیز مسافر باید به کشور خود بازگردد. ویزای ملی سینگل و مولتی عبارت اند از:

  • ویزای شنگن نوع D – سینگل

این نوع از ویزای ملی برای افرادی صادر می شود که قصد اقامت برای استفاده از خدمات درمانی کشورهای حوزه شینگن در دوره ای  محدود را دارند و پس از آن به کشور خود بازخواهند گشت و  به صورت یک بار ورود صادر می شود.

  • ویزای شنگن نوع D – مولتی

با داشتن ویزای چند بار ورود نوع D، فرد متقاضی می تواند بدون نیاز به ویزای دیگری در اروپا بدون محدودیت به‌ تمامی کشورهای حوزه شنگن سفر کند. متقاضیان ویزای نوع D شامل گروه های زیر می باشند:

    • ورزشکاران، هنرمندان و متخصصانی که برای ارائه مهارت خود به محدوده شنگن سفر می کنند.
    • دانشجویان بین المللی که برای پروژه های علمی و اهداف پژوهشی به مدت کمتر از یک سال به این محدوده سفر می کنند.
    • افرادی که برای کار کردن یا پژوهش در موسسات معتبر به کشورهای شنگن سفر می کنند (سوابق شخصی و خانوادگی فرد بررسی خواهد شد).
    • افرادی که به دلیل ضرورت های پزشکی نمی توانند منطقه شنگن را ترک کنند.
    • دانشجویانی که قصد گذراندن دوره های پژوهشی یا آموزشی در یکی از کشورهای شنگن را دارند. در این صورت ویزای یک ساله به آن ها تعلق می گیرد که قابلیت تمدید نیز دارد.

 

شرایط ویزای شنگن

قوانین جدید اخذ ویزای شنگن در سال 2023 توسط اتحادیه اروپا تعیین شده است. در صورتی که متقاضی این شرایط را دارا نباشد، درخواست ویزای شنگن ایشان رد می‌شود. شرایط گرفتن ویزای شنگن بدین صورت است:

  • گردش حساب بالا

متقاضیان برای درخواست ویزای شنگن، باید گردش حساب مالی ۶ ماه آخر حساب بانکی خود را ارائه کنند. افسران ویزا  میانگین مبالغ ورودی و خروجی شما را در ۶ ماه اخیر محاسبه می‌کنند و سپس طبق آن برای اعطا و یا عدم اعطا ویزا تصمیم گیری می‌کنند.

  • تعیین هدف سفر

با این کار به افسر پرونده ویزا کمک خواهید کرد تا راحت تر برای اعطای ویزا تصمیم گیری کند. اگر با هدف گردشگری می‌خواهید به منطقه شنگن سفر کنید، می‌توانید یک برنامه سفری شامل جزئیات بازدید از کشور مورد نظر به مدارک خود اضافه کنید.

  • تمکن مالی مناسب

تمکن مالی متقاضی، به افسران ویزا ثابت می‌کند که ایشان در پرداخت هزینه های اقامت و خرج های روزانه خود، با مشکلی مواجه نخواهد شد و در پرداخت این هزینه ها، از شخص دیگری کمک نخواهد گرفت.

مدارک لازم برای دریافت ویزای شینگن

  • پاسپورت معتبری که در طی ۱۰ سال گذشته صادر شده باشد و حداقل تا ۳ ماه پس از تاریخی که قصد خروج از اتحادیه اروپا را دارید معتبر باشد.
  • بودجه مالی کافی
  • اثبات اسکان
  • مدت‌زمان اقامت
  • ارائه بلیط هواپیمای مسافرتی
  • هدف ورود شما به منطقه شینگن
  • بیمه مسافرتی
  • دعوت نامه

بررسی بخش اعتبار ویزا

این تاریخ‌ها اولین روزی که می‌توانید وارد منطقه شنگن شوید و آخرین روزی که می‌توانید در آنجا بمانید را مشخص می‌کنند.

  • FROM – UNTIL
  • DU – AU
  • VOM – BIS

بررسی بخش نوع ویزا شینگن

  • TYPE OF VISA
  • TYPE DE VISA
  • VISA TYP

هرکدام از موارد ذکرشده در مقابل این کلمات، معانی زیر را دارد:

  • ویزای ترانزیت فرودگاه «A»
  • ویزای ترانزیت «B»
  • ویزای کوتاه‌مدت شنگن که به دارنده اجازه می‌دهد تا ۹۰ روز در منطقه شنگن بماند. «C»
  • ویزای بلندمدت که برای ماندن شخص بیش از ۹۰ روز است. «D»

تعداد دفعات ورود

این موارد نشان‌دهنده تعداد دفعاتی است که دارنده ویزا شینگن، مجاز به ورود به این منطقه است:

  • NUMBER OF ENTRIES
  • NOMBRE D’ENTREES
  • ANZAHL DER EINREISEN

این مقادیر می‌توانند شامل یکی از موارد زیر باشند:

«۱»: به دارنده ویزا تنها 1 مرتبه اجازه ورود به منطقه شنگن داده می‌شود.

«۲»: به دارنده ویزا تنها 2 مرتبه اجازه ورود به منطقه شنگن داده می‌شود.

«MULT»: دارنده ویزا اجازه دارد تا زمانی که می‌خواهد وارد منطقه شنگن شود. «تا زمانی که مدت اقامت وی از مدت‌زمان مجاز تجاوز نکند.»

بخش مربوط به شماره گذرنامه

 شماره گذرنامه دارنده ویزا در این قسمت‌ها درج می‌شود که عبارت‌اند از:

  • NUMBER OF PASSPORT
  • NUMERO DE PASSEPORT
  • NUMMER DES PASSES

سایت‌های مربوط به استعلام ویزای شینگن

 سایت‌هایی که می‌توانید به کمک آن‌ها استعلام ویزای شینگن خود را انجام دهید، عبارت‌اند از:

  • یکی از مهم‌ترین و معتبرترین سایت‌های استعلام ویزای شینگن سایت «VFS Global» است. این سایت به شما خدماتی مبنی‌بر پیگیری وضعیت آنلاین درخواستتان را خواهد داد و شما از این طریق می‌توانید فیک یا تقلبی بودن ویزای صادرشده را نیز پیگیری نمایید.
  • سایت دیگری که برای استعلام ویزای شینگن فرانسه به‌کاربرده می‌شود سایت «TLS» است. شما در این سایت تنها ملزم به واردکردن اطلاعات درخواستی نظیر کد رهگیری هستید تا مطمئن شوید ویزای موردِنظرتان در چه وضعیتی قرار دارد.
  • سایت «VisaMetric» نیز برای بررسی و استعلام ویزای آلمان مورداستفاده قرار می‌گیرد.
  • سایت «CKGS» نیز برای پیگیری ویزا ایتالیا مورداستفاده قرار می‌گیرد.

علل ریجکت شینگن چه مواردی می تواند باشد؟

پس از درخواست ویزای شینگن ممکن است نامه‌ای در کنار پاسپورت خود دریافت کنید که نشان از رد درخواست شما دارد. ممکن است به دلایل زیر درخواست ویزا شینگن شما رد شود:

  • ناکافی بودن بیمه سفر ویزای شینگن «Schengen Visa Insurance»
  • مسائل مربوط به پاسپورت «Passport» مانند آسیب‌دیده بودن صفحات
  • ارائه اسناد ناکافی و یا مدارک جعلی

موضوعات دیگر شامل موارد زیر است:

  • اگر هدف روشنی از سفر خود به منطقه شینگن «Schengen Area» ندارید.
  • اگر سوپیشینه دارید
  • اگر موفق به ارائه مدارک مربوط به رزرو بلیط سفر، رزرو هتل و یا دیگر مکان‌های اقامت نشوید یا مدارکتان باهم مطابقت نداشته باشد.

مهلت اعتبار و تمدید شینگن

به‌جز موارد ذکرشده لازم به توضیح است که تمدید ویزای شینگن کوتاه‌مدت، با استناد به قوانین پارلمان اروپا «European Parliament» و شورای «EC» انجام می‌شود. اگر قصد تمدید این نوع ویزا را در مدت اقامت خود داشته باشید باید به این نکات توجه داشته باشید. با دریافت ویزای شینگن کوتاه‌مدت شما می‌توانید ۳ ماه در کشور موردِنظر بمانید، سپس باید از آن کشور خارج شوید و پس از گذشت یک دوره ۶ ماهه مجدداً برای دریافت ویزا اقدام کنید. درصورتی‌که نیاز به تمدید ویزا بیشتر از ۳ ماه داشته باشید باید زمان و دلایل کافی را ارائه دهید. اگر در زمان مناسب برای تمدید اقدام کنید به‌طورِقطع یک گام به جلوتر خواهید برداشت.

موسسه مهاجرتی ویزاتیک اماده پاسخگویی به سوالات شما همراهان عزیز میباشد.

منابع:

4.5/5 - (2 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *